Rotterdam is de eerste van de grote steden die begint met een inleveractie van vuurwerk. Mensen kunnen tot 25 kilo vuurwerk inleveren, zonder dat ze daarvoor een boete of strafblad krijgen. Na de invoering van het landelijk verbod is het bezit van vuurwerk illegaal. Ook thuis bewaren mag niet, zelfs als het vuurwerk eerder legaal is gekocht. Daarom willen de burgemeesters van de grote steden het mogelijk maken om het vuurwerk ongestraft in te leveren.
Woensdag begint Utrecht met de inleveractie, een dag later gevolgd door Amsterdam. In Den Haag kan vuurwerk vanaf maandag worden ingeleverd.
Alle soorten vuurwerk kunnen worden afgegeven, dus ook zwaar vuurwerk dat al voor het vuurwerkverbod illegaal was. Vanwege veiligheidsredenen is het wel de bedoeling dat mensen met eigen vervoer naar de inleverlocatie te komen. Het is niet toegestaan om het vuurwerk in het openbaar vervoer mee te nemen.
Begin november werd duidelijk dat er dit jaar een eenmalig landelijk vuurwerkverbod is, om te voorkomen dat de zorg en de politie nog zwaarder worden belast. Ziekenhuizen zijn overbelast door het coronavirus. Vorig jaar belandden ongeveer 1300 mensen in het ziekenhuis en op huisartsenposten door vuurwerkletsel.
Klein vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, zoals bijvoorbeeld sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.
Door: ANP